Vi har i OSK haft den store fornøjelse at have Henrik Laursen hos os 2 aftener i efteråret 2012, hvor han tålmodigt viste os, hvordan man lavede sin egen wobler, som faktisk også kan fange fisk.
Det var nogle forrygende aftener, og vi fik rigtig meget ud af det, bl.a. denne side om bygning af dine egne woblere, så alle kan være med.
Nedenfor er der skabeloner, som du kan bruge til at bygge dine egne woblere udfra.
Hent skabelonerne som PDF filer her, lige til at printe ud: Woblerskabeloner 1, Woblerskabeloner 2, Woblerskabeloner 3 og Woblerskabeloner 4.
Woblertuning.
For at opnå optimal gang, og det afhænger jo af hvor der fiskes, kan det betale sig at tune/justere/tilpasse wobbleren til de faktiske forhold. Tuning af wobblere er ikke svært, når blot man husker at være meget omhyggelig og gøre i små skridt ad gangen.
Primær Tuning – Tuning med næseøje
Næseøjet kan bøjes op eller ned for at påvirke hvor meget udslag wobbleren skal have (1.2). Når du bøjer det nedad, vil du få større udslag. Bøjes det op, fås mindre.
Fiskes i meget hurtigt strømmende vand, kan næseøjet bøjes op for at få en mere stabil gang.
Går wobbleren med den ene side opad, eller hælder til den ene side, kan det rettes ved at dreje næseøjet lidt til siden i samme retning som den hælder til (1.1).
Jo længere næseøje, jo nemmere tuning, men samtidig også mere følsom. Pas også på ikke at skade lakeringen ved næseroden.
Sekundær Tuning – Tuning med ske
Alle wobblere kan justeres omhyggeligt ved at bøje skeen (2). Er det koldt må skeen ikke bøjes, uden at varme den op (for eksempel i en kop varm kaffe – brug aldrig lighter etc.). For at undgå at den knækker, bør skeen ikke bøjes i ekstreme vinkler gentagne gange.
Tuning af skeen følger de samme principper som ved næseøjet. Ned = større aktion. Op = mindre aktion.
Specielle tilpasninger – “Søgning” og “Vrik”
Søgning = wobbleren går ikke bare som efter en lige streg (det gør de fleste maskinlavede købewobblere), men trækker ud til siderne skiftevis fra den ene side til den anden. Evt. med pludselige udfald.
Tuning til søgning, kan kun gøres i strømmende vand. Det grundlæggende kan gøres i en tank, men wobbleren vil opføre sig forskelligt alt efter de reelle forhold. Så grundlæggende tuning i stillestående vand og derefter fin-tuning i strømmende vand.
Søgning kan ofte opnås ved at dreje lineøjet nedad således at størstedelen af massen i wobblerkroppen er over det punkt, hvor linen trækker i wobbleren. Hvis dette ikke giver nok, kan den vandrette del af skeen bøje opad.
Det grundlæggende princip i at påvirke den uforudsigelige gang, er at gøre wobbleren ubalanceret.
Dette kan gøres ved at dreje det bageste krogøje til siden (3). Dette vil forskyde massens centerpunkt lidt og gangen skal nu korrigeres ved at dreje lineøjet sidelæns.
Nogle wobbler modeller har skeen limet en lille smule skævt på for at opnå en uregelmæssig gang. Andre har indbygget lidt vægt i kroppen
At en wobbler vrikker, betyder at den drejer sig om sin længdeakse, så den viser sine sider. Vrik kan påvirkes ved at dreje bugkrogøjet sidelæns (4).
Drejes begge krogøjer, kan det ofte give helt unikke kombinationer.
To wobblere – med ens tuning – alligevel svømmer de forskelligt?
Der er mange faktorer, der kan påvirke en wobbler. Kroppen af træ, der er formet eller modificeret individuelt ved hjælp af håndværktøj, kan ikke være helt ens. Massefylden af træ er forskelligt, fra sort til sort, og i to tilsyneladende ens stykker træ af samme sort, kan massen i selve træet også være ujævnt fordelt.
Placeringen af metalwire i kroppen, der anvendes til øjerne, ligesom vægten af den, kan variere. Skeens placering er måske også lidt forskellig fra den ene til den anden. Alle håndlavede wobblere er “personligheder” på en eller anden måde og helt unikke – og hver enkelt wobbler må tilpasses individuelt.
Du har sikkert prøvet at have en wobbler, der bare kunne fange laks – og en ny af samme slags, der ikke kunne.
Det er små marginaler, der afgør om wobbleren går som du vil havde den til, så det er altafgørende at være omhyggelig og tålmodig med tuningen. Du har sikkert nogle wobblere i kassen der ikke går godt, eller er holdt op med det, som du egentlig gerne ville bruge. Prøv at give dem en gang tuning.
Denne guide er lavet af producenten af Murto wobblere, Petri Rantanen, og hvis du har spørgsmål om Murto wobblere eller tilpasning af gang, er du velkommen til at kontakte ham (murtovaaput@gmail.com)
Oversat til dansk af Google. Lasse Laursen har korrigeret oversættelsen og tilføjet enkelte punkter.
Et par tips om Woblerbygning, af Henrik Laursen.
Lige et par tips omkring woblerbygning…
Skeens udforming:
Skeen er nok den ting der påvirker woblerens gang mest.
Formen og skeens størrelse samt vinkel den er monteret i er afgørende for woblerens bevægelser i vandet.
– Jo mere lodret skeen er, jo mere højt i vandet vil den gå.
– En stor ske vil “grave” wobleren længere ned men kan også gøre det svært at få balanceret wobleren ordentligt.
Næseøje-placering:
Jo tættere på skeen øjet sidder jo roligere vil wobleren gå.
Næseøjejustering:
Næseøjet kan justeres lidt op/ned eller til siden hvis wobleren kæntrer lidt på siden ved indspinning.
– Justeres wobleres øje opad vil den gå hørere og mere livlig i vandet.
– Hvis en wobler trækker til den ene side eller kæntrer skal øjet justeres i modsat retning.
– Hvis man ikke kan få wobleren til at gå lige i vandet kan man i visse tilfælde prøve at varme skeen op og bøje den forsigtigt.
– Hvis wobleren har en tendens til at kæntre hele tiden, vil man i mange tilfælde kunne redde den ved at lave et lille hul i siderne på halen af wobleren og trykke en perle ind på begge sider.
Bly-balancering af wobleren:
Jo længere fremme blybelastningen ligger, jo mere vil wobleren bevæge sig.
Se også denne video omkring justering – http://youtu.be/pHUJh_GChso
Materialer :
Krop:
Træ – Abachi/Balsa evt. andre sorter. Findes typisk i stokkemål på 800 X 70 X 21 mm
Den fineste finish på en wobler får man nok af balsa træ da det er betydelig blødere at arbejde med end abachi.
Abachi er som balsa også knastfrit, betydelig hårdere og min klare favorit da den ikke suger vand, sprækker eller ekspanderer.
Denne sort anbefales klart hvis man f.eks går efter at lave en solid gedde/lakse-wobler. Vælg uanset en træsort der ikke suger vand eller sprækker.
Wire – Rustfri syrefast 0.8 – 2.0 mm tig svejsetråd er bedst.
Plastik akryl padding til fyldning af streng sporet.
Lim til at få strengen på plads – Hvis rillen er blevet lidt for bred til at holde på strengen
Acetone + evt. plast-lakering til en førstegangslakering hvis man vil have en 100% “vandtæt” wobler.
Vægtbelastning – Bly/tin af perler eller lod.
Finish :
Springringe – Rustfri Selvfølgelig.
Plast skeer enten færdige eller af polykarbonat plade.
Tabel og oversigt over færdige skeer findes her – http://www.countryfisher.no/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=66&Itemid=64
Trekroge.
“Wobler “øjne” enten dekaler eller 3D eller måske endda perler kan anvendes.
Side dekaler – Kan skaffes eller laves på bestilling.
Spraymaling/Airbrush.
Lak – Jeg anbefaler helt klart Wolfcreek CW Lure Epoxy. Den er rimelig ugiftig og giver en fantastisk finish – http://www.wolfcreeklures.com/produktion.php
Værktøj:
Sav.
Lille nedstryger.
Hobbykniv.
Wirestik/simpel sømbrædt – Til at bukke wiren.
Tang.
Sandpapir – Omkring 60 – 240 i grovhed. Lavt tal = grov sandpapir.
Dremel hobbymaskine – Når rillen til wiren skal saves i en fordybning/runding eller præcissionsskæring i små woblere
Evt. en hammer – Til at banke bly fladt med.
Skruestik/kraftig fluestik.
Evt. små klemmer eller Fastgrips når strengen skal i rillen. Selv bruger jeg af og til malertape da det er billigt og holder helt OK.
Hvor skaffer jeg materialer ?
http://www.countryfisher.no/ eller ring til mig (Henrik Laursen)!
Et par generelle tips om wobler-produktion:
Hastværk er lastværk – Det siger sig selv at øvelse gør mester, men husk at selv en grim wobler kan tage fisk og ikke så sjældent flere end en wobler der er perfekt i finishen. En wobler der udskiller sig kan ofte gøre forskellen.
Det tager hurtigt nogle dage at lavet en wobler…
Husk at teste din første wobler i en bestemt udforming inden du slutlakerer den, da du ellers ikke ved hvordan den opfører sig og går i vandet. Det er trist at lave en flot wobler der bare slæber sig gennem vandet uden bevægelser.
Selve udformingen går hurtigt og er man lidt ferm med hobbykniven/saven har man formen på wobleren efter få minutter. Lakering og finish er helt klart det der tager længst tid.
God fornøjelse !
Henrik Laursen
Tlf.: 29111224